Wigilijne krokiety z kapustą i grzybami

krokiety-z-kapusta-i-grzybami

Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Dla każdej Pani domu wiąże się to między innymi z ogromem pracy ale w efekcie końcowym z dużą satysfakcja, że w domu wszystko lśni, pachnie choinką a stół ugina się od pysznego jedzenia.

Mam kilka propozycji na smaczne dania które mogą zagościć na wigilijnym stole, są to przepisy proste , które nie mają szansy się nie udać :)

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety są pracochłonne ale warto poświęcić na nie trochę czasu ponieważ świeże i złociste mimo swojej prostoty mogą okazać się strzałem w dziesiątkę! Czas przygotowania krokietów to około 1,5 h jeżeli chcemy je zrobić od początku do końca. Można też rozłożyć sobie przygotowanie krokietów na dwa dni, jednego dnia farsz a drugiego naleśniki, dzięki temu farsz jest lepszy (ponieważ kapusta ma to do siebie że po każdym podgrzaniu jest smaczniejsza) i praca rozkłada się więc nie jest to tak męczące jak stanie ”przy garach dwie godziny”

Składniki: farsz (20 sztuk)

– 1kg pieczarek
– 0,5 kg kapusty kiszonej
– 1 cebula
– 1 łyżeczka cukru
– szczypta soli
– szczypta pieprzu
– łyżka stołowa oleju

Naleśniki (10 sztuk)

do ilości farszu powyżej należy wszystkie składniki naleśników podwoić :

– szklanka mąki pszennej
– szklanka mleka
– 1/2 szklanki wody gazowanej
– 1 jajko
– szczypta soli
– szczypta cukru
– łyżka stołowa oleju

Panierka:

– trzy jajka
– bułka tarta
– 1/3 szklanki oleju

Jest to przepis idealny, który nadaje się do każdego rodzaju naleśników na słodko i na słono , do tych pierwszych dodaję łyżkę stołową cukru :)

Sposób przygotowania

Kapustę siekam w drobną kostkę wrzucam do garnka i zalewam wodą tak aby przykryć jej powierzchnię, gotuję pod przykryciem około godziny ale trzeba sprawdzać czy jest już miękka. Kapusta gotuje się najdłużej więc od niej zaczynam. Następnie oczyszczam pieczarki i cebulę , kroję wszystko w drobną kostkę. W drugim garnku rozgrzewam łyżkę oleju i wrzucam posiekaną cebulę. Kiedy się zrumieni dodaję pieczarki duszę wszystko pod przykryciem aby pieczarki pozbyły się wody, następnie odkrywam mieszając czesto aby ta woda odparowała. Doprawiam solą i pieprzem. Kiedy kapusta zmięknie odcedzam ją przez sitko i dodaję do pieczarek , doprawiam jeszcze łyżeczką cukru aby przełamać kwasowość kapusty. Duszę wszystko i mieszam aby się dokładnie połączyło, lubię dodać jeszcze łyżkę posiekanej pietruszki :) farsz gotowy.Można w trakcie robienia farszu smażyć naleśniki lub odstawić farsz na noc i naleśniki usmażyć na drugi dzień.


nalesnik-z-farszem

nalesniki

Naleśniki smażę na patelni o średnicy 22/23 cm ponieważ chcę żeby krokiety były małe, wtedy można zjeść ich więcej :)
rozgrzewam olej do pierwszego naleśnika, około pół łyżeczki wylewam na patelnię i rozsmarowuję pędzelkiem, smażę naleśniki około minuty z każdej strony (na oko)
Zasada jest taka, że naleśniki i farsz powinny być w tej samej temperaturze aby dobrze się skomponowały i żeby naleśniki nie popękały przy zwijaniu.
Nakładamy po łyżce farszu na brzeg naleśnika i zwijamy jak krokiety. Następnie obtaczamy w jajku i bułce tartej i kładziemy na rozgrzany olej tylko do momentu aż panierka zrobi się złota. Krokiety gotowe,smacznego! Zapraszam do skorzystania z innych moich przepisów :)

 

 

Podobne artykuly

Dodaj Komentarz

Adres email będzie niewidoczny. Wymagane pola zaznaczone *