Świąteczna szarlotka na kruchym cieście

szarlotka-kruche-ciasto

Pozostając w temacie świąt, uważam że nie ma nic lepszego i nadającego klimatu niż zapach świeżo pieczonego ciasta i zapach grzybów smażonych na maśle :) to również sprawiło, że mimo iż nie jestem specjalistką od pieczenia ciast zdecydowałam się wypróbować kilka przepisów. Spośród nich mam dwa, które nie potrzebują drożdży ani gramatury jak w aptece i myślę że nie mas szansy żeby się nie udały, ani że akurat któregoś dnia wyjdzie zakalec :) są to ciasta które idealnie pasują na wigilię i jestem tego zdania,że lepiej zrobić dwa swoje ciasta niż kupić pięć różnych w cukierni :)

Przepis  szarlotka

 (czas przygotowania ciasta 30 min)

Ciasto kruche:

– 2,5 szklanki mąki pszennej
– 1/2 szklanki cukru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 cukier waniliowy
– 5 żółtek
– masło prawdziwe lub roślinne (1 kostka 200g)

Dodatki:

– 5 białek
– 1/2 szklanki cukru
– 1 cukier waniliowy
– 1 budyń waniliowy
– szczypta soli
– szczypta cynamonu
– jabłka prażone w słoiku (litrowy słoik) jeżeli ktoś ma ochotę może również sam przygotować jabłka

 

Przygotowanie

Zaczynam od ciasta. Do miski wsypuję składniki suche czyli mąkę,cukier,cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Następnie dodaję miękkie masło i mieszam.Kiedy wszystko równomiernie się połączy dodaję żółtka. Ciasto jest gotowe dzielimy je na dwie części 3/4 zostawiamy i wykładamy na formę a 1/4 wkładamy do zamrażarki. Ja używam do pieczenia jednej części naczynia żaroodpornego, nacieram tłuszczem i obsypuję bułką tartą, naczynie ma 45/24cm można oczywiście użyć blaszki i papieru do pieczenia.
Z pozostałych białek, szczypty soli, połowy szklanki cukru i cukru waniliowego ubijam sztywną pianę. Po ubiciu dodaję jeden budyń i mieszam już łyżką. Na formę z ciastem wykładam jabłka i posypuję szczyptą cynamonu, następnie smaruję ubitą z białek pianą a na samą górę ucieram na tarce 1/4 ciasta która czekała w zamrażarce :)

szarlotka

Tak przygotowane ciasto wkładam do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180Ci piekę 90 minut.
Po upieczeniu odstawiam żeby wystygło i można jeść:) Smacznego!

Na mojej stronie znajdziecie więcej prostych i smacznych przepisów zapraszam !

Podobne artykuly

Dodaj Komentarz

Adres email będzie niewidoczny. Wymagane pola zaznaczone *