/

Ryby morskie czy słodkowodne ?

rybki

Ryby morskie czy słodkowodne ?

Choć o rybach i ich obecności w polskim menu mówi się naprawdę wiele, w dalszym ciągu pod względem spożycia w skali europejskiej jesteśmy na szarym końcu. Według statystyk każdy Polak zjada w ciągu roku około 8-10kg ryb. Jest to zdecydowanie za mało, biorąc pod uwagę roczne spożycie mięs czerwonych, drobiu. Za mało, gdyż ryby to bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega3.

Kwasy te są nieocenione dla naszego zdrowia i wpływają korzystnie przede wszystkim na nasz układ krążenia, zmniejszając stężenie cholesterolu, obniżając ciśnienie i stężenie krwi. Ponadto udokumentowane jest wpływ kwasów tłuszczowych na obniżenie ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe, jak również ogromny wpływ na prawidłowy rozwój, funkcjonowanie układu odpornościowego oraz nerwowego. Wiem, że Omega 3 powoduje wzrost ilości hormonu szczęścia – serotoniny.

Jednak ryby to nie tylko kwasy Omega 3, to również bogate źródło witaminy A i D. Szczególnie obecność witaminy D wpływa na właściwą mineralizację kości. W odpowiednim dbaniu o tarczycę, docenianym mikroelementem w mięsie ryb jest jod, który wpływa również na prawidłowy metabolizm, dojrzewanie, warunkując utrzymanie termogenezy, funkcjonowanie układu nerwowego oraz mózgu. Ryby to również wapń i fosfor. Te dwa pierwiastki wpływają na nasze mięśnie, kości stawy jak również utrzymują równowagę kwasowo-zasadową. Kolejny cenny składnik to magnez, który jest gwarantem prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ryby to również bardzo bogate łatwo przyswajalne białko, jak również selen – chroniący nas przed przedwczesnymi procesami starzenia oraz chorobami nowotworowymi.

Morskie czy słodkowodne ?

Ryby należą do produktów szybko się psujących ze względy na dużą zawartość wody (pomiędzy 50-80% mięsa). Tłuszcze oraz białko to po 25% objętości mięsa, pozostałe kilka % to węglowodany. Na wartość odżywczą ryb wpływ ma ich pochodzenie (słodkowodne, słonowodne/morskie) jak również wiek i miejsce żerowania. Ryby dzielimy na pochodzenie – morskie, słodkowodne, – lub na zawartość tłuszczu – chude, średniotłuste oraz tłuste. Dla porównania ryby morskie (łosoś, tuńczyk, makrela, flądra, sardynka) – dostarczają średnio 75-115 kcal/100g, podczas gry ryby słodkowodne (karp, karaś, szczupak, pstrąg, sum) tylko 25-75kcal/100g. Przyczyną tej dysproporcji jest fakt, że ryby morskie zawierają dużo więcej tłuszczu – a co za tym idzie dużo kwasów tłuszczowych Omega 3 oraz witamin rozpuszczonych. Ponadto ryby morskie to doskonałe źródło jodu oraz selenu.

Dla osób odchudzających się, dbających o linię zdecydowanie polecane są ryby chude, którymi mogą być zarówno ryby słodko jak i słonowodne – morskie np: dorsz, tuńczyk, sola, mintaj, morszczuk, pstrąg strumieniowy. Ryby te, są również polecane osobom chorującym na zapalenie trzustki, woreczka żółciowego oraz wątroby.

 

Ryby chude:

Sola – lekka, lekkostrawna ryba uważana za jedną z najszlachetniejszych gatunków morskich. Bardzo doceniana w zachodniej Europie. Charakteryzuje się stosunkowo wysoką zawartością witaminy D3.

Tuńczyk – Najpopularnieszy w Polsce jest tuńczyk konserwowy o czerwony mięsie, jednak ryba również dostępna z mięsem białym. Ryba z dużą zawartością witamin z grupy PP, polecana dla osób z problemami dermatologicznymi. Tuńczyk bardzo popularny jako podstaw kuchni japońskiej – Sushi.

Dorsz – bardzo popularna w Polsce ryba o białym mięsie idealna do gotowania, smażenia, duszenia a nawet grillowania. Popularna również w formie wędzonej. Dorsz charakteryzuje się dużą ilością lekko strawnego białka, jodu, selenu oraz witaminy B12. Zaleca się osobom ze schorzeniami tarczycy jak również kobietom w ciąży.

Pstrąg – Charakteryzuję się dużą zawartością białka – około 18-19%, spośród wszystkich ryb hodowlanych, jak również wśród wszystkich ryb słodkowodnych zawiera największą iloś kwasów Omega 3.

Ryby średniotłuste -

zawierające od 1 do 5% tłuszczów, oraz kaloryczność na poziomie 100-100kcal/100g.

– Karp – Najpopularniejsza z ryb średniotłustych na polsich stołach, szczególnie w okresie Bożego Narodzenia. Ryba o stosunkowo dużej zawartości witamin B1, B6, B12 oraz kwasów nienasyconych Omega 3. Mięso karpia jest jasnoróżowe i idealnie nadaje się do gotowania, smażenia, duszenia jak również podawania w galarecie. Jego wartości tłuszczu w głównej mierze zależą od pokarmu, którym był karmiony podczas hodowli. Pokarm w postaci kukurydzy pszenicy zwiększa ilość białka i tłuszczu w rybie.

 

Ryby tłuste -

polecane jak najczęściej!

Ryby tłuste to te zawierające powżyej 5% tłuszczu. Średnia zawartość waha się w granicach 5-20%. Tłuste ryby morskie polecane są szczególnie ze względu na bogactwo dużej ilości kwasów tłuszczowych Omega3. Najpopularniejsze ryby tłuste to:

Łosoś – Spośród wszystkich ryb morskich jest gatunkiem o największej zawartości wielonienasyconych kwasów Omega3.  Jest on również idealnym źródłem witamin A,D, E oraz jodu i selenu. Mięso łososia sprawdza się w każdym sposobie obróbki – czy to gotowanie, smażenie, wędzenie czy duszenie. 100g porcji łososia to około 1,8g kwasów – czyli ilość pokrywające tygodniowe zapotrzebowanie człowieka.

Szprot – Bardzo popularne małe, tłuste rybki o nieco mniejszych zawartościach kwasów Omega3 niż łosoś. Ze względu na sposób ich spożywania – razem z ośćmi – są doskonałym źródłem wapnia, przy którym obecność witaminy D jest dodatkowo lepiej przyswajalna.

Makrela – ryba o ciemnym, brązowym mięsie wspaniale smakująca w formie wędzonej. Obfituję w witaminę A oraz w żelazo, niezbędne przy prawidłowym funkcjonowaniu układu krwionośnego.

Śledź – ryba ta, oprócz dużych ilości kwasów Omega 3, zawiera również witaminy D i E. Szczególnie warto zwrócić uwagę na filety śledziowe świeże, niesolone, które doskonale sprawdzają się przy smażeniu lub grillowaniu.

 

Tak naprawdę, bogactwo ryb jest ogromne. Każdy znajdzie coś dla siebie, wybierając wśród ryb słodkowodnych – morskich tłustych lub chudych… A sposobów ich przyrządzania ciężko zliczyć. Zatem jedzmy ryby !

/

Podobne artykuly

Dodaj Komentarz

Adres email będzie niewidoczny. Wymagane pola zaznaczone *