Papryczki na ostro

chili

Papryczki na osrto

Papryczki na ostro. Nieważne w jakiej postaci;  swieże, zmielone, suszone lub nawet grillowane małe papryczki chilli dodają nie tylko niepowtarzalnego smaku codziennym potrawom, ale również dostarczają niezliczoną ilość korzyści zdrowotnych organizmowi.
Kapsiaicyna, składnik odpowiedzialny za specyficzny zapach papryk chilli oraz ich pikantność, została uznana za składnik pomagający naszemu organizmowi zapobiec otyłości, cukrzycy oraz składnikiem likwidującym komórki rakotwórcze. Spożywana kapsaicyna łączy się z receptorami bólu powodując, że mózg wysyła endorfiny łagodzące.



Endorfina z kolei powoduje rozszerzanie się naczyń krwionośnych w naszym ciele, co tłumaczy rumieńce na policzkach po zjedzeniu pikantnej potrawy.
Ponieważ endorfiny powodują dobre samopoczucie, ludzie chętnie spożywają produkty zawierające kapsaicynę. Kapsaicyna jest również silnym przeciwzapalnym czynnikiem oraz środ- kiem przeciwkrzepliwym, tak więc pomaga zmniejszyć ryzyko zawału serca oraz wylewu. W krajach, w których dieta bogata jest w kapsaicynę, jak na przykład Tajlandia lub India, odnotowano znacznie niższy wskaźnik zgonów spowodownaych wylewem, atakiem serca bądź zakrzepami alterialnymi w płucach.
Kapsaicyna jest zdrowa dla naszego serca, pomaga również zapobiec rozwojowi raka.
Z badań przeprowadzonych w 2009 roku wynika, iż ekstrakt z kapsaicyny zabija mitochondria w rakotwórczych komórkach, pozostawiając zdrowe komórki w nienaruszonym stanie. Badania potwierdzają również, że kapsaicyna zapobiega rozrostowi komórek rakotwórczych w płucach, trzustce oraz prostacie.
Podczas gdy kapsaicyna jest uznawana za środek łagodzący różnego typu gastronomiczne choroby czy bóle, takie jak zgaga, starożytni Majowie uznawali ją za główny lek likwidujący bóle żołądkowe. Naukowcy wierzą, że wyciąg z kapsaicyny uniemożliwia wytwarzanie drobnoustrojów w przewodzie pokarmowym. Pomimo zbawiennego działania kapsaicyny na nasz organizm osoby, u których występują problemy żołądkowe, takie jak zgaga, nadkwaśność bądź nies- trawność, powinny uważać na pikantne jedzenie i zminimalizować spożywanie kapsiacyny.



[]).push({});
// ]]>

Wiele z ostatnio przeprowadzonych badań skupiło swoją uwagę na możliwości kapsaicyny do stymulowania metabolizmu, zapobieganiu raptownemu przybieraniu na wadze oraz zmniejszaniu ryzyka zachorownia na cukrzycę. Jedzenie chilli podwyższa temperaturę naszego ciała, co przyspiesza metabolizm. Po zjedzeniu pikantnej potrawy spalamy do 75 kcal więcej niż przeciętnie, mówi Yvonne Niestrand, dyrektor żywieniowy z Rio La Puerto Fitness and Spa Report w Meksyku. Doświadczenia przeprowadzone w 2007 r. przez tajwańskich naukowców dowiodły, iż kapsaicyna zmniejsza przyrost tkanki tłuszczowej u myszy.
Naukowcy wierzą, że kolejne badania potwierdzą tezę, iż kapsaicyna może być środkiem walczącym z nadmiernym przyrostem takanki tłuszczowej. Kapsaicyna może również okazać się zbawiennym środkiem dla osób z cukrzycą, sugerują badania opublikowane w Obesity, w 2009 roku.
Poniżej przedstawiamy listę pięciu ulubionych ostrych papryk, wymienionych w kolejności od łagodnych do tych nieziemsko pikantnych. Pamietaj, im pikantniejsza papryka, tym więcej ma kapsaicyny.

POBLANO

Bardzej znana pod wysuszoną postacią jako ostra papryczka chilli, papryka poblano jest stosunkowo łagodna, lecz ma w sobie wystarczająco dużo pikantności, aby dodać potrawie wyrazistości. Papryka ta jest wypełniona witaminą A, ryboflawiną (witaminą B2), witaminą B6, magnezem oraz potasem. Jedna papryczka chilli zawiera 15 procent dziennego zapotrzebowania na wodnik.

JALAPEŃO

Tak jak wszystkie inne pikantne papryki, jalapeńo może być albo pikantna albo łagodna, w zależności od sposobu przyrządzania. Cała pikantność tej papryki jest zawarta w znajdujących się wewnątrz nasionach. Jeżeli uznamy, że jest dla nas zbyt ostra, wystrczy usunąć daną ilość nasion i papryka straci na pikantności. Pamiętajmy jednak, że równocześnie zmniejszy się ilość kapsaicyny.

CAYENNE

Papryka cayenne, to jeden z głownych składników dodawanych
do sprejów pieprznych wykorzystywanych do samoobrony. Jednym
z najbardziej znanych zastosowań tej papryki jest oczyszczanie zatok. Wystarczy szczpta cayenne do ziołowej herbaty, a po paru minutach nasze zatoki są odetkane.

HABANERO

Ta tajemnicza papryka w kształcie dzwonka jest 20 razy pikant- niejsza od papryki jalapeńo. Polecana jedynie dla amatorów nieziemsko pikantnego jedzenia oraz dla tych, krórzy nie mają problemu z nadciśnieniem, ze względu na bardzo wysoki poziom zawartej w niej kapsaicyny.

źródło: Zdrowie, Uroda i Życie – Listopad 2008



Podobne artykuly

Dodaj Komentarz

Adres email będzie niewidoczny. Wymagane pola zaznaczone *